Legendaren Dougie Lampkin

LampkinAtt bli en legendarisk idrottsman är få förunnat. Det gäller att vara helt överlägsen under en längre tid. Björn Borg, med sina fem raka i Wimbledon och sex raka i Franska öppna, och Ingemar Stenmarks helt otroliga segersvit är vad som krävs. Motsvarigheten i Trial till sådana giganter är Dougie Lampkin.

Dougie Lampkin föddes 23:e Mars 1976 i Silsden, England. Första tecknet på att något stort var på gång när han 1991 vann Brittiska mästerskapen för Schoolboy klass B. Det följdes året därpå upp med en seger i klass A, och nästföljande år en vinst i Europeiska mästerskapen. Han hade sedan under de följande åren en mängd bra resultat, men det var 1997 som legenden tog sin början. Det året vann han i stort sett allting. VM inomhus, VM utomhus, lag-VM och Brittiska mästerskapen. Han skulle sen fortsätta med att vinna utomhus-VM sju år i rad, och inomhus-VM fem år i rad, tillsammans med totalt fyra segrar i lag-VM.

Att kalla Dougie Lampkin Trial-sportens största är nödvändigtvis inte någon överdrift. Få, om ens någon, kan konkurrera med honom om den titeln. 2001 adlades han också för sina prestationer (detta innan han ens kommit upp i sina sju raka VM-titlar). Och ännu har han inte gett upp, även om åldern till viss del har tagit ut sin rätt, och han inte dominerar som förr. Så sent som 2011 slutade han på 16:e plats i utomhus-VM, och 2012 vann han för sjätte gången Scottish Six Days Trial, en av de mest anrika Trial-tävlingarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *